woda

Picie wody pozwala nawodnić organizm, wspomaga trawienie, przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn. Nawodnienie organizmu sprzyja też poprawie pamięci i koncentracji, jak również  zdolnościom do skupienia uwagi i szybszym procesom myślowym. Dlatego woda powinna towarzyszyć nam przez cały dzień, także w pracy. Aby jednak urozmaicić codzienne picie wody warto sięgnąć po wody smakowe. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a napoje są bardzo smaczne.

Oczyszczające wody na wiosnę

Po zimie często brakuje nam witamin, jesteśmy zmęczeni ciężkimi potrawami, brakiem świeżych owoców i warzyw. Dietetyk online Monika Wojteczko mówi, że dieta powinna zostać uzupełniona składnikami, które pomogą oczyścić organizm i dostarczyć mu niezbędnych dla zdrowia składników. Idealną propozycją na wiosnę jest więc woda połączona z limonką, miętą i bazylią. Taka mieszanka dostarczy dużo witaminy C, potas, wapń i fosfor. Doskonałą wodą na wiosnę jest też woda z dodatkiem imbiru, limonki, kurkumy oraz bazylii. Imbir obniży poziom złego cholesterolu, a cały napój pomoże zlikwidować toksyny, bakterie i wirusy.

Nawilżające wody na lato

Kiedy na dworze jest gorąco, a w biurze masz do czynienia z wysuszającą skórę i drogi oddechowe klimatyzacją, nawilżenie będzie dla Ciebie szczególnie ważne. W tej roli świetnie sprawdzi się woda z wiśniami, ogórkiem, melonem i rozmarynem. Takie połączenie smaków jest intrygujące, a woda pomaga uregulować gospodarkę wodną organizmu. Nietuzinkowy smak i doskonałe właściwości ma też woda z kiwi, ananasem, mango, bazylią i miętą.

Uodparniające wody na jesień

Jesienią szczególnie ważne jest uodpornienie organizmu przeciwko przeziębieniom i grypie. Pomoże w tym woda z dodatkiem papryczki chili i lukrecji. Taka woda nie tylko wzmocni organizm, ale da też przyjemne uczucie rozgrzania i wspomoże metabolizm. Równie dobrze sprawdzi się woda z sokiem malinowym, cytryną i miodem. To bogactwo witamin i sposób na młodszy wygląd. Taka woda świetnie smakuje na ciepło.

Rozgrzewające wody na zimę

Zimą ważne jest rozgrzanie organizmu. Dlatego zamiast pić zimną wodę mineralną lepiej sięgnąć po wodę z kardamonem, anyżem i cynamonem albo wodę z pieprzem syczuańskim, anyżem i pieprzem czerwonym. Właściwości przeciwzapalne, detoksykacja organizmu, poprawa trawienia to tylko niektóre z licznych zalet tego typu napojów.